lokše s makom
26. 6. 2010
potreby:-35dkg varených zemiakov
-Cca 8 dkg hladkej múky
-Múka na podsypávání
-1 / 4 lyžičky soli
-Podľa chuti:
-Maslo alebo masť
-Práškový cukor
-Mletý mak
postup:
Varené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme soľ, múku a spracujeme. Z cesta si odoberieme malý kúsok, ktorý pri váľanie podsypáváme. Vyvaľkáme ho veľký ako máme panvicu a vysoký asi 2 mm. Nerobte si ich veľa dopredu, pretože cesto rednú.
Pečieme na kvalitné suchej panvici z oboch strán. Hotovú Loksa pomažte z jednej strany tukom, pritlačíme na mletý mak rozmiešaný s cukrom a zrolujeme.
Podávame najlepšie teplé, ale doma to jedia aj studenej.