česke kysnute buchty
25. 6. 2010
cesto::
0,5 kg polohrubej múky
-4 Vrchovaté lyžice cukru krupice
-5 Dkg masla
-1 Žĺtok
-1 Lyžička citr. šťavy
-1 / 2 až 3 / 4 lyžičky soli
-3 Dl mlieka
-1 / 2 balíčka vanilkového cukru
-Sušené droždie na 0,5 kg múky
Všetky suroviny zmiešame dohromady, prilejeme rozpustené maslo, vlažné mlieko a hnetačom dobre prepracujeme. Cesto trochu posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Tvarohovú náplň si pripravíme tesne pred spracovaním buchiet, pretože tam bude sneh z bielka.
nápln:
-Cca 35 dkg netučného tvarohu vo vaničke (vo videu dávam 50,
Ale to je zbytočne moc.
1 vajce
-3 Lyžičky vanilkového pudingového prášku
-Cukor krupica podľa chuti
Žĺtok, tvaroh, puding. prášok si rozmiešame a osladíme podľa chuti, nakoniec vmiešame sneh.
postup:
Dobre vykysnuté cesto si rozdelíme na veľké kúsky, podľa toho ako chce mať veľké buchty. Cesto si podsypáváme a kúsky cesta rozvaľkáme, alebo roztiahneme prsty. Do každej placky dáme tvaroh a cesto uzavrieme. Pokladáme do maslom vymasteného pekáča spojom nadol a každú buchtu potierame maslom aby sa k sebe neprilepil. Nakoniec všetky buchty omastíme aj hore.
Ja som ich dávala do pekáča 29x17 cm a určite použite väčšie, pretože prostredná buchty boli stlačil.
Pečieme v predhriatej rúre na 170 st. asi 5 minút a potom znížime na 150-160 st. Počas pečenia si môžeme na vrch buchiet dať alobal. Pečieme cca 30 - 35 minút.
Hotové vyklopíme na dosku a necháme trochu vychladnúť.
Buchty sú naozaj mäkučké i druhý deň.